Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Box 3-heffing: u maakt automatisch bezwaar

Geplaatst op: 21-07-2015, 11:29:11

De vermogensrendementsheffing van box 3 heeft een golf van meer dan tienduizend bezwaarschriften ontketend. De staatssecretaris heeft deze bezwaren aangemerkt als “massaal bezwaar” voor zover ze gericht zijn tegen de box 3-heffing op spaartegoed.

Dit houdt in dat al deze bezwaren op een gezamenlijke behandeling kunnen rekenen en daarnaast dat vanaf 26 juni 2015 iedereen automatisch wordt meegenomen in de bezwaar- en beroepsprocedure.

De aanleiding voor de bezwaren zijn de recente rechterlijke uitspraken over de vraag of de forfaitaire heffing op basis van een verondersteld rendement van vier procent een te zware belasting is. De redenering is dat met spaartegoeden een dergelijk rendement over een lange reeks van jaren niet haalbaar is. In ons PwC Actueel bericht “Box 3-heffing moet worden aangepast”, hebben wij u eerder bericht over de uitspraak van de Hoge Raad hierover.

Wat betekent dit voor u?

Wanneer geen bezwaar maken? Als uw aanslagen inkomstenbelasting 2013 en 2014 op 26 juni 2015 nog niet onherroepelijk vaststaan, hoeft u geen actie te ondernemen. Dit is het geval wanneer er:

  • nog geen definitieve aanslag inkomstenbelasting is opgelegd; of
  • wel een definitieve aanslag inkomstenbelasting is opgelegd, maar nog geen zes weken zijn verstreken na het opleggen daarvan.

Wanneer het uiteindelijke oordeel luidt dat de box 3-heffing op spaartegoed een te zware belasting is, dan komt de Belastingdienst met een herziening van deze aanslagen inkomstenbelasting.

Wanneer nog wel bezwaar maken?

De volgende situaties vallen niet onder de ‘massaal bezwaar’-regeling. Hiervoor moet u wel zelf bezwaar maken:

  • uw aanslag inkomstenbelasting staat op 26 juni 2015 al onherroepelijk vast, dan kunt u nog ambtshalve bezwaar maken (behandeling hiervan is afhankelijk van bepaalde voorwaarden);
  • u bent van mening dat de huidige box 3-heffing – naast een buitensporige zware last in algemene zin – in uw specifieke situatie leidt tot een buitensporig zware last (bijvoorbeeld, uw rendement op spaartegoed behaald over een lange reeks van jaren is aantoonbaar substantieel lager dan vier procent);
  • u wenst niet alleen bezwaar te maken tegen de box 3-heffing op spaartegoed maar ook tegen de box 3-heffing op ander beleggingsvermogen.

Voor deze situaties hebben wij een format voor een bezwaarschrift opgesteld waarmee u bezwaar kunt maken bij de Belastingdienst. U kunt het format hier kosteloos downloaden, maar dient het zelf verder in te vullen.

Uitspraak Hoge Raad 3 april 2015
Eerder heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de wetgever de grenzen van zijn beoordelingsvrijheid ten aanzien van de box 3-heffing nadert, maar die (nog) niet heeft overschreden. Het is niet uitgesloten dat het oordeel bij het massaal bezwaar of in specifieke individuele gevallen anders uitvalt.

In zijn uitspraak oordeelt de Hoge Raad dat de wijze waarop inkomsten uit sparen en beleggen worden belast – onder de huidige economische omstandigheden – op langere termijn in feite niet houdbaar is. Wanneer het veronderstelde rendement van vier procent over een lange reeks van jaren niet meer haalbaar is én dat leidt tot een buitensporig zware last voor deze beleggers, dan is dat in strijd met het Europees recht.

Onze interpretatie van deze uitspraak is dat de Hoge Raad met name een signaal afgeeft aan de wetgever om de regeling aan te passen om te voorkomen dat deze de grenzen van zijn beoordelingsvrijheid uiteindelijk alsnog overschrijdt.

Bron: www.eufin.nl van 21 juli 2015.

Ga terug naar de vorige pagina